Kompleksisessa maailmassa asiakas tarvitsee saavuttavaa ja ympäröivää tukea

European Mentoring and Coaching Councilin Suomen yhdistys vietti 10-vuotisjuhliaan Kilta-salissa Helsingissa lokakuun lopussa. Seminaarin teemana oli mentorointi ja coaching digitaalisessa maailmassa. Paikan päällä oli suuri joukko osallistujia. Aihe oli sananmukaisesti maailmoja syleilevä. Selvisi, että digitaalinen teknologia on resurssi, joka on kaikkialla. Tuon esille vasta muutamia eettisiä kysymyksiä, keskustelu jatkukoon!

  1. Tämän hetken maailma, jossa digitaalisessa muodossa oleva informaatio singahtelee hetkessä toisesta paikasta toiseen, on vielä kompleksisempi kuin luulemme: SITRAn yliasiamies Mikko Kosonen totesi, että koko johtaminen on muuttunut. Parhaita käytäntöjä ei enää voi mallintaa, on käytettävä omaa tilannekohtaista harkintaa. Emme mentoreina ja coacheina voi olla kaikkitietäviä emmekä saa hyväksyä myöskään asiakkaidemme kaikkitietävyyttä, on opittava kuuntelemaan yhtä aikaa monia täysin vastakkaisia kantoja, joista joku aivan yllättävä voi olla oikeassa. 
  • Meidän on kysyttävä miten ihminen saa enemmän irti digitaalisesta teknologiasta: Kasvatustieteiden professori Raija Hämäläinen Jyväskylän yliopistosta totesi, että robotteja ja koneälyä jo on, mutta tärkeintä on kysyä miten ja mistä ihmiset hankkivat tietotekniseen ongelmanratkaisuun tarvittavan osaamisen. Mentoreita ja coacheja tarvitaan, kun yritykset selvittävät yksityiskohtaisesti, missä teknologiaan liittyviä osaamistarpeita oikeastaan on ja miten osaamista pitäisi kehittää. Ongelman ydin voi olla se, että resursseja kyllä on, mutta niitä ei osata soveltaa. Tai se, että työntekijöiltä puuttuu ryhmätyöskentelyn taidot, kyky ratkaista tiiminä asiakkaan ongelmia. Tai se, että yksittäiset työntekijät eivät sitoudu muutokseen, joka ei ole heille itselleen mielekäs. 
  • Mentoreiden ja coachien on käytettävä digitaalista teknologiaa niin, että se saavuttaa ja ympäröi asiakkaat: Johtaja Anne Ribbers eCoachProsta Hollannista puhui e-coachingin ja yliopettaja Irja Leppisaari Centria-ammattikorkeakoulusta e-ryhmämentoroinnin työkäytännöistä. Kokeilemalla ja tutkimalla oppii! Rakenna sanomasi oikealla tavalla. Muuta dialogin muotoa. Saavuta asiakas käyttämällä niitä välineitä, joita asiakas pitää hyvinä. Tue asiakasta ympäröimällä hänet sanomilla. Käytä ryhmää edistämään oppimista. 

Ja vielä kerran eettinen strategia: ole joustava, ole oppija, hanki erilaista tietoa, käytä erilaisia välineitä. Ole läsnä ja tue!

Kirjoittaja Tiina Rautkorpi on yhteiskuntatieteiden tohtori, viestinnän ja työelämän tutkija-kouluttaja ja eettisen työryhmän jäsen. Blogi on ensimmäisen kerran julkaistu 23.11.2018 . 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *